Αρχαιολογικοί χώροι

ΙΕΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ( ΚΟΛΟΝΑ )
ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ

ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ

Το Ελλάνιο Ορος,  ή όπως απλά το ονομάζουν οι Αιγινήτες » Το Ορος »  είναι το ψηλότερο βουνό της Αίγινας αλλά και του Σαρωνικού με υψόμετρο 532 μέτρα  . Η περιοχή είναι από τούς αρχαιότατους χρόνους χαρακτηρισμένη ώς ιερός τόπος  λατρείας του Ελλανίου ή Πανελλήνιου Δία .  Στην κορφή του βρισκόταν ο αρχαιότερος γνωστός βωμός στην Ευρώπη  αφού έχει κατασκευαστεί τρεις γενιές πριν τον πόλεμο της Τροίας . Είναι αφιερωμένος στον Δία , πατέρα του Αιακού  , πρώτου Βασιλιά και Εθνάρχη της Αίγινας.
ellanio00011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Είναι γνωστός ο μύθος όπου ο Αιακός προσεύχεται στο » Ορος »  στον πατέρα του Δία προκειμένου να βρέξει σε όλη την Ελλάδα και να σταματήσει η μακρά εποχή καταστροφικής ανομβρίας.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες η περιοχή είχε κατοικηθεί ήδη από τούς προϊστορικούς χρόνους έως και την Ελληνιστική Εποχή.
Για την σπουδαιότητά της όχι μόνο ώς αρχαιολογικό μνημείο , αλλά και την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του τοπίου , η περιοχή έχει περιληφθεί στον κατάλογο των 500 πιό ιστορικών και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους Ελληνικών περιοχών που έχουν ιστορική και περιβαλλοντική προστασία.
Ο  μικρός βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών που βρίσκεται στην ίδια θέση , εχει θεμελιωθεί πάνω στα ερείπια αίθουσας Ελληνιστικής εποχής  , υπολογίζεται να έχει κτιστεί τον 14ο αιώνα και  αποτελούσε το καθολικό της Μονής του Αγίου Νικολάου , τα ερείπια της οποίας υπάρχουν στον γύρο χώρο.

 

 

 

 

top

 

 ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ
Ο Ναός τηε ΑΦΑΙΑΣ αποτελεί να ανεπανάληπτο έργο από τεχνικής -καλλιτεχνικής – γεωμετρικής – φυσικής κλπ πλευράς που περήφανα υψώνεται και δεσπόζει στην κορυφή μίας βουνοσειράς, στην Αίγινα από τον 8ο π.χ. αιώνα.

aphaia00005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες για την ΑΦΑΙΑ , στην οποία ήταν αφιερωμένος ο ναός μας δίνει ο Παυσανίας από κάποιες παραδόσεις της Κρήτης . Σύμφωνα με αυτές από τον Δία και την Κάρμη γεννήθηκε η Βριτόμαρτις που αγαπούσε πολύ το κυνήγι και γι αυτό τη συμπαθούσε ιδιαίτερα η θεά Άρτεμις. Την ερωτεύτηκε όμως ο Μίνωας και για να γλιτώσει από αυτόν έπεσε στη θάλασσα και μπλέχτηκε στα δίχτυα κάποιων ψαράδων που την πήραν μαζί τους στο καράβι. Εκεί όμως την ερωτεύτηκε ένας από τούς ναύτες και έτσι η Βριτόμαρτις αναγκάστηκε και πάλι να πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσει και κολυμπώντας βγήκε στο νησί από όπου περνούσε το καράβι αυτό, την Αίγινα Η κοπέλα πήρε αμέσως το δρόμο προς το δάσος του νησιού και σιγά σιγά οι ναύτες από το πλοίο την έβλεπαν να χάνεται σαν με κάποια θεϊκή επέμβαση και γι αυτό την ονόμασαν Αφαία ( άφαντη- αφανέρωτη).

» ἐν Αἰγίνῃ δὲ πρὸς τὸ ὄρος τοῦ Πανελληνίου Διὸς ἰοῦσιν, ἔστιν Ἀφαίας ἱερόν, ἐς ἣν καὶ Πίνδαρος ᾆσμα Αἰγινήταις ἐποίησε. φασὶ δὲ οἱ Κρῆτες– τούτοις γάρ ἐστι τὰ ἐς αὐτὴν ἐπιχώρια–Καρμάνορος τοῦ καθήραντος Ἀπόλλωνα ἐπὶ φόνῳ τῶ Πύθωνος παῖδα Εὔβουλον εἶναι, Διὸς δὲ καὶ Κάρμης τῆς Εὐβούλου Βριτόμαρτιν γενέσθαι: χαίρειν δὲ αὐτὴν δρόμοις τε καὶ θήραις καὶ Ἀρτέμιδι μάλιστα φίλην εἶναι: Μίνω δὲ ἐρασθέντα φεύγουσα ἔῤῥιψεν ἑαυτὴν ἐς δίκτυα ἀφειμένα ἐπ’ ἰχθύων θήρᾳ. ταύτην μὲν θεὸν ἐποίησεν Ἄρτεμις, σέβουσι δὲ οὐ Κρῆτες μόνον ἀλλὰ καὶ Αἰγινῆται, λέγοντες φαίνεσθαί σφισιν ἐν τῇ νήσῳ τὴν Βριτόμαρτιν. ἐπίκλησις δέ οἱ παρά τε Αἰγινήταις ἐστὶν Ἀφαία καὶ Δίκτυννα ἐν Κρήτῃ.
Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις, Βιβλίο Β’, κεφ. 30 παρ.3 [1] «

 

Στην Κρήτη την ονόμαζαν επίσης Δίκτυννα.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός ( σε ένα ύψωμα βορειανατολικά του νησιού σε απόσταση 15 χιλ από την πρωτεύουσα της Αίγινας)δεν έχουν βρεθεί κτίσματα από παλαιότερες περιόδους. Τα πιο παλιά κτίσματα είναι του 8ου αιώνα π.χ. Το 510 πχ. μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε τη στέγη του πρώτου Δωρικού ναού σε τέτοιο βαθμό ώστε οι Αιγινήτες αποφάσισαν να τον γκρεμίσουν εκτός από την υψηλή πύλη και τον μεγάλο βωμό και να τον ξανακτίσουν ακόμα λαμπρότερο διακοσμημένο με γλυπτά της “Αιγινήτικης ” Σχολής .

.

Ο νέος ναός πήρε την τελική του μορφή το 500 πΧ και έκτοτε δεν έγινε καμιά προσθήκη. Ο ναός είναι κτισμένος σε ίση απόσταση από τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και σχηματίζουν ισοσκελές  τρίγωνο (γνωστό το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας) Σήμερα ο Ναός αποτελεί το καύχημα της Αίγινας και είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο , όλες τις εποχές , επισκέπτονται τον χώρο και μαγεύονται από την ανεπανάληπτη γοητεία του αρχαίου Μνημείου.

 

 

top

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΕΡΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ( ΚΟΛΩΝΑ)

Σε μικρή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας προς βορρά , λίγο πάνω από το πολεμικό λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται ο λόφος της»  Κολόνας » όπως είναι γνωστός σήμερα.

kolona00010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο στρατηγικό αυτό σημείο της αρχαίας πόλης είχαν εγκατασταθεί οι προϊστορικοί κάτοικοι του νησιού και δημιούργησαν μία σειρά από αλλεπάλληλους ιστορικά οικισμούς πού καλύπτουν όλες τις προϊστορικές και ιστορικές φάσεις της Ιστορίας του νησιού . Σε εννέα τουλάχιστον υπολογίζονται οι οικισμοί αυτοί μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις των Ελλήνων , Γερμανών και Αυστριακών Αρχαιολόγων που συνεχίζουν ανασκαφές στον λόφο.

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ που δέσποζε στην κορυφή του οχυρωμένου λόφου είναι Δωρικός , χρονολογείται από το 520–500 πΧ. και είναι χτισμένος από Αιγινήτικο πωρόλιθο , όπως και ο Ναός της Αφαίας.. Ήταν Ναός περίπτερος με 6 κολώνες στις στενές πλευρές και 12 στις μακρές. Στο εσωτερικό , όπως σε όλους τους δωρικούς ναούς αποτελείτο από ορθογώνιο δωμάτιο ( σηκό ) με δύο μικρές στοές Ανατολικά και Δυτικά ( Πρόδομος – Οπισθόδομος ). Από το εσωτερικό του ναού έχει σωθεί μόνο μία σπασμένη κολώνα του οπισθόδομου και αυτή όχι ολόκληρη Από τα αετώματα που ήταν σκαλισμένα σε Πάριο Μάρμαρο έχουν σωθεί μόνο σπασμένα κομμάτια και δεν επιτρέπουν με ευκολία την αναπαράσταση των συνθέσεων.

Ο ναός του Δελφινίου Απόλλωνα έπαυσε να λειτουργεί με διατάγματα του Κωνστάντιου (345 μ Χ ) , Γρατιανού , Βαλεντιανού Β’ , και Θεοδοσίου 381 μ.χ. όποτε και κατεδαφίσθει ολοκληρωτικά έκτός από 2 κολώνες του οπισθόδομου με το επιστύλιο τους. Σήμερα σώζεται μόνο μία από τις κολώνες αυτές και αυτή όχι ακέραια.

Επίσης κοντά στο ναό του Απόλλωνα υπήρχαν και πολλά Δημόσια κτίρια και μικρότεροι ναοί και ιερά. όπως το ΑΙΑΚΕΙΟ, το ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ , Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΩΚΟΥ , ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΙ ΝΑΟΙ και το ΑΤΤΑΛΕΙΟ. πολύ κοντά επίσης στον λόφο της “Κολόνας” υπήρχε το γνωστό στην Αρχαιότητα  ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ  της Αίγινας για το οποίο ο Παυσανίας λέει ότι ήταν περίπου στο μέγεθος του Θεάτρου της Επιδαύρου και ισάξιο σε ακουστική με εκείνο.

Το Στάδιο για τη διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων  της Αίγινας βρισκόταν επίσης στο σημείο αυτό κοντά στο Θέατρο . Δυστυχώς από το Θέατρο όπως επίσης και το Στάδιο δεν απέμειναν σαφή ίχνη .καθόσον τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για άλλους σκοπούς και καταστράφησαν.

top

Share Button