Γιορτές στην αρχαία Αίγινα

ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ ΕΟΡΤΗ  ( ΜΟΝΟΦΑΓΟΙ)

Πανάρχαια Αιγινήτικη γιορτή αυτή  προς τιμή του Ποσειδώνα που κρατούσε  16 μέρες.
Κατά τη διάρκεια της  οι Αιγινήτες  έτρωγαν σιωπηλά σε στενό οικογενειακό κύκλο δίχως την συμμετοχή ξένων ή  δούλων
Η γιορτή ήταν  ένα είδος μνημοσύνου και κρατούσε τις  ρίζες του από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου.
Όπως λέει η παράδοση από τους Αιγινήτες που μετείχαν στον Τρωϊκό πόλεμο  οι περισσότεροι  σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ άλλοι χάθηκαν κατά την επιστροφή  στις  θάλασσες.
argp  Όταν έφτασαν στην Αίγινα  οι  λίγοι που σώθηκαν  είχαν κατέβει στο λιμάνι για να τους υποδεχτούν  οι συγγενείς τους, αλλά όταν είδαν τους άλλους πολίτες  που είχαν χάσει τούς δικούς τους να πενθούν δεν θεώρησαν σωστό να επιδεικνύουν δημόσια τη χαρά τους.  Έτσι αποφάσισαν να γιορτάζουν κάθε χρόνο κρυφά στα σπίτια τους την επιστροφή των επιζώντων τους  .  Οι συμμετέχοντες σε αυτή την τελετή επειδή έτρωγαν μόνοι  ονομάζονταν ” μονοφάγοι”.
ΑΙΑΚΕΙΑ
aeacusΤα Αιάκεια ήταν ίσως η μεγαλύτερη αρχαία  γιορτή της Αίγινας προς τιμή του Γενάρχη τους Αιακού , γιού του Δία και της Αίγινας και πρώτου Βασιλιά του νησιού .    Λέγεται  ότι   θεσμοθετήθηκε, ‘όταν  με υπόδειξη του Δελφικού Μαντείου πήγαν στην Αίγινα οι πρέσβεις όλων των Ελληνικών πόλεων, για να παρακαλέσουν τον Αιακό να μεσολαβήσει στον πατέρα του  τον Ελλάνιο Δία, για να στείλει βροχή προς σωτηρία ανθρώπων και ζώων που υπέφεραν από την ανομβρία σε όλη την Ελλάδα  . Ο Δίας έκανε δεκτή  την ικεσία τους και έβρεξε «εις πάσαν την Ελλάδα γην», όπως αναφέρει ο Απολλόδωρος.
Η γιορτή περιελάμβανε γυμνικούς αγώνες τους οποίους ύμνησε ο Πίνδαρος, και οι νικητές αφιέρωναν το στεφάνι τους στο Αιάκειον, ναό που ήταν αφιερωμένος στον Αιακό.
ΔΕΛΦΙΝΙΑ
Τα Δελφίνια γιορτάζονταν τη 6η του Αττικού μήνα  Μουνυχιώνος προς τιμή του Δελφινίου Απόλλωνος  στην Αίγινα και στην Αττική.
apollo-H  γιορτή είχε αναφορά   με τη θυσία που έκανε ο Θησεύς στον Δελφίνιο Απόλλωνα και την προσφορά του «ικετηρίου» κλώνου ελιάς, δεμένης με λευκό μαλλί, πριν την αναχώρηση του μαζί με τους νέους και τις νέες για την Κρήτη σύμφωνα με τον γνωστό μύθο .
Ως ανάμνηση της σωτηρίας και επιστροφής τους εορτάζονταν  τα Δελφίνια, που περιελάμβαναν θυσίες και αναπαράσταση της καταθέσεως του ικετηρίου κλώνου, που  έφεραν σε πομπή ανύπαντρες κοπέλες, οι «ικέτιδες».

Τα Δελφίνια στην Αίγινα   περιλάμβαναν και την διοργάνωση αθλητικών αγώνων, οι οποίοι ονομάζονταν «Υδροφόρια», και ήταν ανάμνηση της τοπικής παράδοσης που ανέφερε, ότι οι Αργοναύτες πέρασαν από την Αίγινα και πήραν νερό  συνεχίζοντας το ταξίδι τους για την Κολχίδα και την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος.

Share Button