Το φιστίκι της Αίγινας

Η φιστικιά  και η Αίγινα
Η φιστικιά  , (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) είναι  φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία  ,  της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών.

Η καταγωγή της είναι από το   Ιράν   αλλά    σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία  έως και τις Μεσογειακές χώρες  αλλά ακόμα  στην  Αμερική .

Η  πρώτη  οργανωμένη  καλλιέργεια  φιστικιάς στον Ελληνικό χώρο έγινε  στην Αίγινα   από τον Νικόλαο Περόγλου το 1896. Ο  Περόγλου    αντιλήφθηκε κατά την παραμονή του   στο Ιράν και τη Συρία   ότι  το ξηρό κλίμα της Αίγινας θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό περιβάλλον  για την καλλιέργεια της φιστικιάς . Έτσι δοκίμασε την καλλιέργεια στο κτήμα του στην Αίγινα  και αποδείχθηκε ότι η αρχική του ιδέα για μια κερδοφόρα καλλιέργεια του νέου αυτού,  για τα Ελληνικά δεδομένα δένδρου, ήταν σωστή .   Ο πρώτος οργανωμένος φιστικώνας εγκαταστάθηκε από τον Περόγλου  στην Αίγινα, στη θέση Αγία Ειρήνη – Λίμπονες,  και το 1896 κάλυπτε  ήδη μια ιδιόκτητη έκταση  20 στρεμμάτων.

perogloyΟ ίδιος  το 1916 δημοσίευσε ένα  βιβλίο με τίτλο «Η φιστικιά» όπου περιγράφει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες για το δένδρο της φιστικιάς   και  έδινε  εμβόλια από τα  πιο παραγωγικά δένδρα του ώστε να διαδοθεί η νέα καλλιέργεια .

Σταδιακά η καλλιέργεια της φιστικιάς έγινε ευρύτατα αποδεκτή στο νησί της Αίγινας αρχικά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας . Ο τύπος αυτός του κελυφωτού φιστικιού είναι γνωστός στην Ελλάδα αλλά σε τις χώρες όπου εξάγεται ώς  » φιστίκι Αίγινας » και διακρίνεται για την ασυναγώνιστη   ποιότητά του σε άρωμα . γεύση , σύσταση και εμφάνιση .

Το 1996 η ονομασία «φιστίκι Αιγίνης» καταχωρήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα φιστίκια Αίγινα  με μία σύσταση   πλούσια σε βιταμίνες Β1 και Β, ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν θεαματικά  τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και διαβήτη έχουν  ήδη  μία θέση στον κατάλογο των ελληνικών υπέρ – τροφών ( super foods )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΟΥ  ( aegina fistiki fest )

 

 

 

 

Share Button