Το διεθνές μουσικό φεστιβάλ

aegina-topΤο «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας» διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά το 2005 στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακοπούλου και τη συμμετοχή  δεκαπέντε σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από το χώρο της κλασικής μουσικής, και κέρδισε τους  περίπου 4.000 θεατές που το παρακολούθησαν.

Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Μουσικού θεσμού  με την  Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεσμού Ντόρα Μπακοπούλου, να επιλέγει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας να είναι προσανατολισμένο, κατά κύριο λόγο, στη μουσική δωματίου. Τη μουσική της συνεργασίας, όπου μικρά σύνολα από καταξιωμένους διεθνώς σολίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ερμηνεία των ωραιότερων έργων μουσικής δωματίου, προωθώντας και με αυτό τον τρόπο το διάλογο μεταξύ μουσικών διαφορετικών γενεών, εθνοτήτων, μουσικών σχολών με κοινό παρονομαστή την γλώσσα της μουσικής χωρίς σύνορα, σε υψηλής ποιότητας ερμηνείες και σε έναν ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα.


Η Αίγινα, με τα πολλά και σημαντικά μνημεία της, τη φυσική της ομορφιά και την ευνοϊκή της θέση και εγγύτητά στην Αθήνα, αποδείχτηκε ιδανικός τόπος φιλοξενίας μιας πολιτισμικής δράσης υψηλής ποιότητας, αφιερωμένης στην κλασική μουσική.

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, από την πρώτη κιόλας διοργάνωση,  αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση τόσο για τους κατοίκους και παραθεριστές του νησιού, όσο και για μουσικόφιλους επισκέπτες από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.   Παράλληλα, προώθησε και προωθεί συνεχώς το στόχο του να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην Αίγινα, -νησί συνάθροισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος, που ακόμα στερείται από ένα σωστά δομημένο χώρο εκδηλώσεων. Ένας τέτοιος χώρος μελλοντικά θα υποδεχτεί τόσο το ίδιο το Φεστιβάλ, όσο και άλλες εκδηλώσεις αναβαθμίζοντας το νησί  πολιτισμικά, τουριστικά και αναπτυξιακά.

https://www.youtube.com/watch?v=PvhjHAxVszQ

Σήμα του φεστιβάλ είναι το ορειχάλκινο ανάγλυφο «Ζευγάρι» (1975) του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, και λάτρη της Αίγινας, αείμνηστου Γιάννη Μόραλη, το οποίο προσέφερε ο ίδιος, θέλοντας έτσι να συμβάλει από την πρώτη στιγμή, στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Οι πρώτες συναυλίες του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν στη μαγευτική παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ορόσημο της Πόλης της Αίγινας, σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, και  ο τόπος από όπου ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του Φεστιβάλ όταν, τον Αύγουστο του 2005, οργανώθηκε εκεί μια συναυλία της Ντόρας Μπακοπούλου. Η παραλία της Αύρας χρησιμοποιείται από το 2006 κάθε χρόνο,  ενώ στην πορεία προστέθηκε σε μόνιμη βάση και το Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση στην  Παχειά Ράχη όπως και άλλοι χώροι ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συναυλίας.

Εκτός από τη μουσική δωματίου  σε κάθε Φεστιβάλ  υπάρχει και  μία ενότητα – αφιέρωμα σε συνθέτες, εθνικές μουσικές ή στο έντεχνο τραγούδι. (Βραδιές αφιερωμένες  στη Γαλλική Μουσική, στη  Μαγεία της Τσιγγάνικης Μουσικής, σε Έλληνες συνθέτες, Βραδιές Τζαζ, κ.α.)

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, και στις δύσκολες εποχές, διατηρεί αναλλοίωτο το στίγμα του της προσφοράς και της υψηλής ποιότητας και παράλληλα κρατά σε χαμηλό επίπεδο την τιμή των εισιτηρίων του για όλους, ενώ έχει θεσπίσει και ειδικές τιμές για διάφορες κατηγορίες (Μαθητές / Σπουδαστές, ΑΜΕΑ, Ανέργους κλπ), ενώ επιπλέον επιδιώκει και νέες συνεργασίες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του όπως με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, που εγκαινιάστηκε το 2014.

Ο Σύλλογος Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, που ιδρύθηκε το 2009, αποδείχθηκε πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του Φεστιβάλ δίνοντας μία νέα διάσταση στη διοργάνωση. Με την υποστήριξη του Συλλόγου διοργανώνονται από το 2011 προφεστιβαλικές συναυλίες στην Αθήνα, σε διάφορους χώρους (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), κατά τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο την οικονομική του υποστήριξη.

Φορέας οργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Έναστρος», της οποίας κύριος σκοπός είναι η οργάνωση του, ενώ κάθε χρονιά το στηρίζουν πολλοί σταθεροί αλλά και εναλλασσόμενοι Χορηγοί και Χορηγοί Επικοινωνίας, οι θεσμικοί φορείς της Αίγινας (Δήμος Αίγινας, Ι. Μητρόπολις Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης), τοπικά και πανελλαδικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ

Share Button